Τετάρτη, Ιουνίου 13, 2007

Καλοκαίρι 1994

Το ταξί σταμάτησε μπροστά στη ψηλή αυλόπορτα.
Η καρδιά της χτυπούσε σαν τρελή. Δεν ήξερε τι θα αντικρίσει, όταν η πόρτα θα άνοιγε. Παρόλη την κούραση της η ένταση ήταν μεγάλη. Οι δύο τελευταίες μέρες ήταν τόσο έντονες.
Διέσχισαν την μισή Ελλάδα για να πάρουν το αεροπλάνο με κατεύθυνση την Ιορδανία και από εκεί οδικώς φτάσανε στην Παλαιστίνη.

Ήταν πολύ στεναχωρημένη.
Αυτό το καλοκαίρι το είχε σχεδιάσει τελείως διαφορετικά, αλλά μάλλον λογάριασε χωρίς να ξέρει τα σχέδια των γονιών της…
«Το καλοκαίρι» της είπαν, «θα το περάσουμε στην Παλαιστίνη. Πρέπει επιτέλους, κάποια στιγμή οι παππούδες να γνωρίσουν τα εγγόνια τους».
Τελεία και παύλα.
Σχεδόν σε όλη τη διαδρομή η Σοφία έκλαιγε. Δεν ήθελε να πάει σε ένα μέρος που γινόταν πόλεμος. Που όλοι λέγανε πόσο βρώμικα ήταν. Που δεν ήξερε κανέναν. Η Λίλη, η μικρή της αδερφή, προσπαθούσε να την καθησυχάσει. 20 μέρες είναι μόνο, θα περάσουνε.

Η αυλόπορτα άνοιξε. Δεν είχαν ειδοποιήσει κανέναν, ήθελαν ο ερχομός τους εκεί να είναι έκπληξη. Και ήταν. Μικρά παιδιά παίζανε στην καταπράσινη αυλή. Δύο γυναίκες πλένανε σε μια βρύση, λίγο πιο πέρα. Ξαφνικά ακούστηκαν φωνές και λόγια σε μια άγνωστη γλώσσα. Ένα από τα αδέρφια του πατέρα της Σοφίας τον αναγνώρισε και φώναζε τους υπόλοιπους. Αγκαλιές έδιναν και έπαιρναν. Μόνο ένας στεκόταν εμβρόντητος. Το βλέμμα της Σοφίας είχε καρφωθεί πάνω του. Μήπως δεν ήταν συγγενής;
Τα παιδιά, παρασυρμένα από τη χαρά, τραβούσαν τη Σοφία και τη Λίλη. Άκουγαν χρόνια τώρα για τις ξαδέρφες τους από την Ελλάδα αλλά δεν πίστευαν πως κάποτε θα γνωριζόντουσαν! Η Σοφία, με την άκρη του ματιού της, είδε τον πατέρα της να αγκαλιάζει τον άντρα που στεκόταν. Τότε κατάλαβε: ήταν ο μικρότερος του αδερφός. Αυτός που ήταν ακόμη παιδάκι, όταν ο πατέρας της έφυγε αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Είχαν να ειδωθούν 20 ολόκληρα χρόνια.

Οι μέρες ήταν γεμάτες. Κόσμος ερχόταν να δει τον ξενιτεμένο συγγενή τους. Ευτυχώς, κάποια από τα παιδιά ήξεραν λίγα αγγλικά και η Σοφία μπορούσε να πει δυο κουβέντες. Είχε αρχίσει όμως να μιλάει και λίγα αραβικά. Όλα ήταν πολύ έντονα. Όλοι ήταν χαρούμενοι. Όλοι είχαν βρει έναν λόγο να γιορτάσουν, παρά την ανησυχία του εχθρού που βρισκόταν στα διπλανά χωριά.

Ο Μόνδερ, ο μικρός αδερφός του πατέρα της, σιγά σιγά προσπάθησε να πλησιάσει τις ανιψιές του. Η Λίλη ήταν πιο απόμακρη. Με την Σοφία όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Μία περίεργη σχέση άρχισε να αναπτύσσεται μεταξύ τους. Ένα περίεργο δέσιμο. Που πολύ γρήγορα θα γινόταν μεγάλη αγάπη.
Στην αρχή, προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν. Γελούσαν πολύ με αυτήν την προσπάθεια! Συνεχώς έτρεχαν στον πατέρα της, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα! Ο χρόνος άρχισε να κυλάει πιο ευχάριστα πια. Η Σοφία περίμενε στην αυλή, την ώρα που ο θείος της θα ερχόταν από τη δουλειά. Προσπαθούσε να μη σκέφτεται τις δυσκολίες που έπρεπε να υπομείνει για να περάσει ο καιρός πιο ανώδυνα. Το πιο αρνητικό ήταν το γεγονός πως η Λίλη δεν έτρωγε. Δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο ξένο περιβάλλον. Είχε αρχίσει να αδυνατίζει επικίνδυνα. Η Σοφία σκεφτόταν πως όταν ξεκίνησε το ταξίδι, δεν είχε φανταστεί καν πως θα μπορούσε τελικά να περάσει καλά. Και περνούσε καλά, εξαιτίας του θείου της. Τα απογεύματα της έπαιζε το ούτι και τραγουδούσε. Προσπαθούσε να του μάθει λέξεις ελληνικές. Κάνανε βόλτες, στην αυλή, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν. Κι όταν δεν τα καταφέρνανε τα λόγια, τα καταφέρνανε τα μάτια.
«Έχεις υπέροχα μάτια, αλλά ακόμη πιο όμορφα τα κάνει η θλίψη που κρύβεις πίσω από αυτά», της είχε πει.
Είχαν δεθεί τόσο πολύ.

Οι 20 μέρες πέρασαν.
Η Σοφία δεν μπορούσε να το πιστέψει. Μία απίστευτη μελαγχολία την κατέκλυζε. Πριν ένα μήνα σχεδόν έκλαιγε γιατί δεν ήθελε να πάει σ’ αυτόν τον ξένο τόπο. Τώρα η καρδιά της έκλαιγε γιατί δεν ήθελε να φύγει. Δεν μπορούσε να φύγει. Ήξερε πως ένα κομμάτι της θα έμενε για πάντα εκεί.
Την ώρα που θα φεύγανε, ο θείος της κοιμόταν. Δεν ήθελε να τον ξυπνήσει, για να μην γίνει η στιγμή πιο δύσκολη. Τον πλησίασε και τον φίλησε. Εκείνος δεν αντέδρασε, αλλά η Σοφία είδε τα δάκρυα. Τον χάιδεψε και απομακρύνθηκε. Λίγο πριν μπουν στο ταξί της επιστροφής άκουσε το όνομα της. Ο θείος της. Έτρεξε στην αγκαλιά του και κλαίγανε και οι δύο με αναφιλητά. Ξέρανε πως μπορεί να μην ξαναβλέπανε ο ένας τον άλλον ποτέ

Ο θείος της τότε, της είπε στα ελληνικά: «σ’ αγαπώ…»
 
posted by cindaki at 2:53 μ.μ., |

28 Comments:

Ποιός ξέρει άραγε τι θα φέρει το αύριο? Τη μια μέρα είμαστε κομμάτι μιας αγαπημένης οικογένειας και την άλλη αυτή η οικογένεια παύει να υπάρχει... Πολύ συγκινητική ιστορία... Να είσαι καλά ξαδερφούλα...
Με συγκίνησες πολύ...Μου θύμισες τους δικούς μου τους αποχαιρετισμούς που τελειωμό δεν έχουν με την οικογένειά μου...από την άλλη πλευρά! Νά'σαι καλά!
«Έχεις υπέροχα μάτια, αλλά ακόμη πιο όμορφα τα κάνει η θλίψη που κρύβεις πίσω από αυτά»

«σ’ αγαπώ…»


Α τον πορνόγερο! Ελπίζω η μικρή Σοφία να μην τον ερωτεύτηκε...
dimitrios, δυστυχώς έτσι είναι. Να προσέχεις. Πολλά φιλιά!

tradescadia, όλοι οι αποχαιρετισμοί το ίδιο πονάνε τελικά...

ανώνυμο, απλά μια δυνατή αγάπη...
Πολύ άρλεκιν διαβάζεις...

-----------
"I prefer to remain anomalous"
ανώνυμο,άρλεκιν;;; Έως καθόλου όμως!

Your preferences is your choice. Noone cares about them...
Ξέρεις γι' αυτούς τους ανθρώπους εκεί κάτω, η επαφή με τον έξωθεν κόσμο, ειδικά αν είναι δικοί τους άνθρωποι είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχει ζωή.
συγκινηθηκα...ειναι αληθινη ιστορια?
chris, κάπως έτσι είναι.

mamba, ναι, χμμμμ...

avra, ναι, και μακάρι να μπορούσα να την περιγράψω με όλη τη δύναμη των συναισθημάτων της...
Πολύ όμορφα δοσμένη η ιστορία σου!
Μας πέρασες την αγάπη που νιώθεις!
Οι ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, είναι οι πιο συγκινητικές και συνάμα οι πιο καλο-σκηνοθετημένες!
Καλό βράδυ!
Τι όμορφη ιστορία!! Για μια πολύ βασανισμένη περιοχή.. Μακάρι να ξαναειδωθούν αυτοί που χάθηκαν...
Αφού σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας και το ευγενικό σας σχόλιο στο μπλόγκ μου, θα σταθώ σε μία πρόταση στην δική σας εγγραφή...
"..Τώρα η καρδιά της έκλαιγε γιατί δεν ήθελε να φύγει.."
Και θα σταθώ εκεί, γιατί η καρδιά είναι ίσως το μόνο κομμάτι μας που όταν γελά ή όταν κλαίει, το κάνει αληθινά...

Την καλημέρα μου!!
Τι όμορφα που γράφεις! Τι όμορφα που περιγράφεις αυτά που νιώθεις!
Τρυφερά,δυνατά και υπέροχα!!!!
Ήρθα να σε χαιρετήσω κι από κοντά.. γιατί φεύγω!
Καλό καλοκαίρι!

(θα σου στείλω μέϊλ )
φιλιάαααααααααααααααααααααα
Πες και τη συνεχεια ξαναειδώθηκαν ποτε?.........
σπύρος, philos, χαίρομαι αν σας έκανα να το νιώσετε!

ilias, ναι, αυτό είναι μεγάλη αλήθεια!

sunshine, μακάρι, αλλά...
νίκος περάκης, ευτυχώς που η καρδιά λέει πάντα την αλήθεια, γιατί αλλιώς δε θα είχε μείνει τίποτα όρθιο σ' αυτή τη γη...

maika, θα περιμένω!!! Εύχομαι να περάσεις καλύτερα κι από τέλεια!!!

[germanos],ποτέ κι ούτε πρόκειται... :(
Πολυ καλη ιστορια.

ζερο.
Είμαι σίγουρος ότι θα ξαναβρεθούν.............
Πόσο απρόσμενα, πόσο μακριά, πόσο ξεχωριστά μπορεί η καρδιά να χτυπήσει.
Πόσο πολύ μπορεί να διαγράψει και το ξάφνιασμα και την απόσταση και την διαφορετικότητα και να χαρίσει ένα κομμάτι της γενναιόδωρα.

Όμορφή ιστορία!
Πιο πολύ, αφού είναι αληθινή!
τόσο αληθινό!
σ'ευχαριστώ γι αυτό και όλα τα άλλα, κυρίως που βρίσκεσαι εδώ ανάμεσά μας!
zero, paranoia, ralou, σας ευχαριστώ πολύ!

μικρός πρίγκηπας, εγώ πάλι όχι...
καλησπερα σοφη!δεν ξερω αν ειδες καθολουντο μπλογκ μου αλλα σου εγραφα πως καποια στιγμη θα σου εκανα μια επισκεψη στο μπλογκακι σου και να μαι!σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια.σε οτι αφορα το μπλογκ μου.εχεις δικιο.ειναι οντως διαφημιση,αλλα το εκανα(οχι πλεον) μονο και μονο επειδη το μπλογκ μου ειναι καινουργιο και ο κοσμος δεν γνωριζε καν την υπαρξη του.δε με απασχολει να αποκομισω δημοσιοτητα μεσα απο το μπλογκακι μου. υστ:δε σε μαλωνω,απλως συζηταμε,οκ? δεν θελω να μου παρεξηγηθεις,συμφωνει?
kwstask, ναι, συζήτηση κάνουμε, δεν τσακωνόμαστε. Τα αφήνουμε σε άλλους αυτά! Απλά, στο συγκεκριμένο μπλογκ οποιαδήποτε διαφήμιση μπορεί να παρεξηγηθεί. Αυτά.
Να 'σαι καλά.
Aπλά, με άγγιξε.
Είναι όμορφο να νιώθεις τέτοιο δέσιμο, τόσο γρήγορα. Μπορεί να μην ήταν τελικά πολλές οι 20 μέρες, αλλά φαντάσου να μην είχε πάει η Σοφία εκεί επειδή δεν ήθελε..
wisdom,αν δεν είχε πάει, δε θα είχε γνωρίσει αυτό το δυνατό συναίσθημα, από τα δυνατότερα που ένιωσε ποτέ. Αλλά δε θα πονούσε κι έκτοτε τόσο για την απώλεια του...